Bariera dla korzeni

Bambus - Co lubią a czego nie lubią bambusy mrozoodporne. Uprawa w ogrodzie i na tarasie.

Moderatorzy: Sobal, Gantz

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2193
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Sobal » 20 lip 2008 18:36

Co to znaczy "na zakładkę":
Obrazek
http://www.kimmei.com/eng.htm
][
][
][Sobal
http://www.bambusy.pl

Awatar użytkownika
Artur
Tarzan
Posty: 993
Rejestracja: 01 wrz 2004 21:37
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Wrocław - Climate Zone 7A
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Artur » 31 lip 2008 23:59

A to moja wersja bariery korzeniowej. Wykorzystałem starą wykładzinę podłogową sklejoną podwójnie

Obrazek

Obrazek


A tu już vivax z nową barierą. Ma ok. 8 metrów kwadratowych do dyspozycjii. Ciekawe czy mu wystarczy żeby wyrósł na 12 m wysokości :wink:
Obrazek
Pozdrowienia z Wrocławia http://www.ArtBambo.prv.pl

Awatar użytkownika
pery
Mowgli
Posty: 43
Rejestracja: 22 kwie 2008 08:01
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2009
Lokalizacja: Kętrzyn-Braniewo

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: pery » 04 sie 2008 13:56

jest to niezły pomysł na tańszą barierę korzeniową ... myżle że nawet jedna warstwa tej pcv-ki wystarczy ... sam to uskutecznie w moim ogrodzie:)

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2193
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Sobal » 06 sie 2008 16:20

pery pisze:jest to niezły pomysł na tańszą barierę korzeniową ... myżle że nawet jedna warstwa tej pcv-ki wystarczy ... sam to uskutecznie w moim ogrodzie:)
Jedna na pewno nie wystarczy. Takie PCV jest dość miękkie i pod naciskiem się rozciąga i w końcu pęka...
][
][
][Sobal
http://www.bambusy.pl

Awatar użytkownika
Artur
Tarzan
Posty: 993
Rejestracja: 01 wrz 2004 21:37
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Wrocław - Climate Zone 7A
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Artur » 06 sie 2008 21:41

Sobal pisze:
pery pisze:jest to niezły pomysł na tańszą barierę korzeniową ... myżle że nawet jedna warstwa tej pcv-ki wystarczy ... sam to uskutecznie w moim ogrodzie:)
Jedna na pewno nie wystarczy. Takie PCV jest dość miękkie i pod naciskiem się rozciąga i w końcu pęka...
Twardość PCV zależy od temperatury otoczenia. Jak wykładzina poleżała na słońcu to zrobiła się bardzo miękka . Wieczorem po zakopaniu zesztywniała.
Pozdrowienia z Wrocławia http://www.ArtBambo.prv.pl

Awatar użytkownika
pery
Mowgli
Posty: 43
Rejestracja: 22 kwie 2008 08:01
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2009
Lokalizacja: Kętrzyn-Braniewo

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: pery » 09 wrz 2008 10:08

do naszych patentów na bariery korzeniowe można z powodzeniem dorzucic plastik - osłone balkonową... ceny w sklepach ogrodniczych czy innym obi to ok 8-9 zł za metr bierzący, szerokość 75 cm

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2193
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Sobal » 29 paź 2008 22:15

Tu przykład z rowkiem:
Obrazek Obrazek
© 2002-2008 Lewis Bamboo
][
][
][Sobal
http://www.bambusy.pl

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2193
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Sobal » 26 maja 2009 15:09

Przykład nasadzeń z barierą z folii HDPE 1 mm:
Załączniki
20090520011.jpg
20090520007.jpg
20090520008.jpg
Cięcie folii HDPE na paski po 40cm
20090520009.jpg
20090520010.jpg
20090520012.jpg
20090520013.jpg
20090526043.jpg
20090526044.jpg
][
][
][Sobal
http://www.bambusy.pl

Awatar użytkownika
Krwawy
Leśniczy
Posty: 122
Rejestracja: 24 cze 2007 11:13
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2017
Lokalizacja: Białogard - Climate zone 7a
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Krwawy » 27 maja 2009 14:35

No no. Z takimi sadzonkami to miło zaczynać zabawę. Zwłaszcza jak się ma koparkę.
_--==Krwawy==--_

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2193
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Sobal » 27 maja 2009 14:56

Koparka rzeczywiście się przydaje - 80 zł za godzinę ale w godzinę masz wszystko zrobione.
][
][
][Sobal
http://www.bambusy.pl

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2193
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Sobal » 10 cze 2009 10:21

Z koparką jest jeden minus - łatwo przesadzić z głębokością... Jeśli się wykopie za głęboko i potem uzupełni ziemią to koniecznie trzeba ją zagęścić (ubić) bo inaczej osiadająca ziemia wciągnie barierę korzeniową i może nawet ona zniknąć z powierzchni...
][
][
][Sobal
http://www.bambusy.pl

Awatar użytkownika
baranekpb
Mowgli
Posty: 34
Rejestracja: 09 sty 2005 11:19
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2009
Lokalizacja: Nisko - Climate zone 6A i pół ;)
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: baranekpb » 31 sie 2009 13:10

.. wracam na forum i podsumowuję swoje stare posty..

Pisałem tu kiedyś o zastosowaniu 25 cm bariery przeciwko Pl. pygmaeus... Wiecie co? Można sobie darować myślenie, że skoro taki pigmej to pewnie będzie się mniej rozłaził. Barierę minął sobie w wielu przypadkach z marszu na około 40 cm. Najdalszy shoot jaki odnotowałem w tym roku wystrzelił 9,7 m od rośliny macierzystej. Generalnie po trzech latach od posadzenia 60 % masy rośliny wyrastało poza wyznaczonym barierą terenem. Dwa tygodnie temu wykopałem dziada z rabaty, wkopałem żeliwny kocioł 1x1 m z zabezpieczoną stalową siatką tylko jedną dziurką odpływową w dnie, wsadziłem tam pigmeja z powrotem - to co zostało na zewnątrz potraktowałem Roundupem. NIECH MA SZACUNEK DLA PANA! :twisted:

p.s. mam jedną sadzonkę pigmeja na zbyciu - jakby kto chciał to oddam...
baranekpb

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2193
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Sobal » 01 wrz 2009 11:50

Mi tez się rozlazł ale po prostu kosze trawnik i nie przejmuję się łobuzem.
][
][
][Sobal
http://www.bambusy.pl

Awatar użytkownika
Krwawy
Leśniczy
Posty: 122
Rejestracja: 24 cze 2007 11:13
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2017
Lokalizacja: Białogard - Climate zone 7a
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Krwawy » 25 kwie 2010 10:15

Artur pisze:
Sobal pisze:
pery pisze:jest to niezły pomysł na tańszą barierę korzeniową ... myżle że nawet jedna warstwa tej pcv-ki wystarczy ... sam to uskutecznie w moim ogrodzie:)
Jedna na pewno nie wystarczy. Takie PCV jest dość miękkie i pod naciskiem się rozciąga i w końcu pęka...
Twardość PCV zależy od temperatury otoczenia. Jak wykładzina poleżała na słońcu to zrobiła się bardzo miękka . Wieczorem po zakopaniu zesztywniała.
Napisz Artur czy bariera korzeniowa z wykładziny sprawdziła się czy może Vivax sobie z nią poradził. Zastanawiam się czy od razu nowej sadzonce szykować odpowiedni obszar ograniczony barierą czy za rok, dwa jak urośnie?
_--==Krwawy==--_

Awatar użytkownika
Artur
Tarzan
Posty: 993
Rejestracja: 01 wrz 2004 21:37
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Wrocław - Climate Zone 7A
Kontaktowanie:

Re: Bariera dla korzeni

Post autor: Artur » 25 kwie 2010 19:16

Na razie bariera się sprawdza. Ale to dopiero 2 rok uprawy z barierą . Jeszcze ze trzy lata uprawy żeby być pewny takiej metody.
Pozdrowienia z Wrocławia http://www.ArtBambo.prv.pl

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość