Bariera dla korzeni

Bambus - Co lubią a czego nie lubią bambusy mrozoodporne. Uprawa w ogrodzie i na tarasie.

Moderatorzy: Sobal, Gantz

Awatar użytkownika
Artur
Tarzan
Posty: 993
Rejestracja: 01 wrz 2004 21:37
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Wrocław - Climate Zone 7A
Kontaktowanie:

Post autor: Artur » 12 kwie 2007 21:17

Tak starczy . Wymienione bambusy nie zapuszczają się tak głęboko.
Pozdrowienia z Wrocławia http://www.ArtBambo.prv.pl

Darkbus
Leśniczy
Posty: 116
Rejestracja: 25 wrz 2004 09:06
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2010
Lokalizacja: Częstochowa - Climat zone 6B

Post autor: Darkbus » 12 kwie 2007 21:26

Ja stosuje do barier korzeniowych geotkanine. Moge troche odsprzedac jesli sa chetni:) folia wytrzyma najekspansywniejszego bambusa. Gdyz pierwotnie przeznaczona jest do budowy drog:)

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2197
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Post autor: Sobal » 13 kwie 2007 11:34

Monia26 pisze:czesc
bambusy zamowione i w sobote odbior
mam tylko pytanie czy dla Phyllostachys bissetii i Sasella masamuneana wystarcza bariery korzenne o szerokosci 75cm?
Na pewno wystarczy. Zwykle stosuje się 60-65 cm...
][
][
][Sobal

Monia26
Krzewiciel
Posty: 25
Rejestracja: 15 gru 2006 15:01
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Slawkow

Post autor: Monia26 » 13 kwie 2007 16:44

No ja tez skrocilam do 65 bo juz dwa kilo mnie ubylo przez kopanie tych dolow a tu konca nie widac :lol:

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2197
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Post autor: Sobal » 16 kwie 2007 09:46

Monia26 pisze:No ja tez skrocilam do 65 bo juz dwa kilo mnie ubylo przez kopanie tych dolow a tu konca nie widac :lol:
Ja mam na razie 25 cm pod kątem i działa ale nie wątpię, że kiedyś nie wystarczy...

Monia26
Krzewiciel
Posty: 25
Rejestracja: 15 gru 2006 15:01
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Slawkow

Post autor: Monia26 » 16 kwie 2007 19:09

Nareszcie nadszedl czas ze mam sie czym pochwalic :lol:

przez dwa dni kopalismy row zeby zalozyc folie
z drugiej strony bedziemy madrzejsi i tylko wykopiemy rowki od folie :lol:
tutaj i tak trzeba bylo przekopac ogrodek bo pelno korzeni po choinkach :evil:
Obrazek

moje zakupy u Szymona, tzn brata :D
wielkie dzieki
Obrazek
Obrazek

koncowy efekt
Obrazek
chyba sie oplacalo :wink:

przed nami jeszcze wiele pracy bo dopiero 6 wsadzonych ale moze w tym tygodniu uporamy sie z robotami :D

Awatar użytkownika
Artur
Tarzan
Posty: 993
Rejestracja: 01 wrz 2004 21:37
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Wrocław - Climate Zone 7A
Kontaktowanie:

Post autor: Artur » 16 kwie 2007 20:36

Monia26 pisze:Nareszcie nadszedl czas ze mam sie czym pochwalic :lol:

przez dwa dni kopalismy row zeby zalozyc folie..........................
:D
Monia widać że napracowaliście się przy tych robotach ziemnych. Ciekawy jestem jak Ci się będzie sprawować ta folia izolacyjna. Też się przymierzałem do jej zakupu ale trochę cienka. Myślę że gdyby ją dać podwójnie to była by pewniejsza.
Pozdrowienia z Wrocławia http://www.ArtBambo.prv.pl

Monia26
Krzewiciel
Posty: 25
Rejestracja: 15 gru 2006 15:01
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Slawkow

Post autor: Monia26 » 16 kwie 2007 21:09

Ja cie prosze ty mnie nie strasz :lol:
wyczytalam ze ta folia sie nadaje wiec zaufalam tym co to pisali :wink:
i mam nadzieje ze dobrze zrobilam
jak na podworko wwyjdze to nic gorzej jak pod kostke...

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2197
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Post autor: Sobal » 18 kwie 2007 13:01

Super ci wyszło. Ciekaw jestem jak będzie wyglądało za 2-3 lata. Będziesz ciąć w żywopłot czy zostawiasz wysokie?

Monia26
Krzewiciel
Posty: 25
Rejestracja: 15 gru 2006 15:01
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Slawkow

Post autor: Monia26 » 18 kwie 2007 13:47

Bede ciac tak zeby z drabiny dostac, bo przy moim wzroscie (156) to tylko drabina zostaje :lol:
Mam tylko nadzieje ze to sie faktycznie tak rozrosnie w niedlugim czasie :?
w sumie wsadzalam co metr wiec powinno byc w miare szybko...

noi jak tylko pogoda sie zastanowi to ope dalej bo jeszcze tego troche jest...

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2197
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Post autor: Sobal » 18 kwie 2007 14:30

Monia26 pisze:Mam tylko nadzieje ze to sie faktycznie tak rozrosnie w niedlugim czasie :?
w sumie wsadzalam co metr wiec powinno byc w miare szybko...
Kłącza podziemne na poważnie zaczną rosnąć późnym latem i myślę że w kilku miejscach się spotkają już w tym roku...

Monia26
Krzewiciel
Posty: 25
Rejestracja: 15 gru 2006 15:01
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Slawkow

Post autor: Monia26 » 18 kwie 2007 14:37

Sobal no to mnie pocieszyles :D

a co z nawozeniem?
bo dowiadywalam sie i brat Szymona doradzil mi zeby nawozic dopiero ok czerwca i ta chce zrobic
tylko jakiego nawozu uzyc?
czego wy uzywacie?

misio
Gajowy
Posty: 197
Rejestracja: 22 sie 2004 12:55
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Climate zone 6B

Post autor: misio » 19 kwie 2007 11:57

Ja bym w tym roku nie nawozil, w przyszlym mozesz w marcu dac jakiegos azotowego (np. do trawnikow). Mozesz tez oczywiscie nawozic kompostem lub obornikiem.

Pozdrowionka
Michal

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2197
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Post autor: Sobal » 19 kwie 2007 14:01

Jest taka szkoła, że w pierwszym roku się nie nawozi co stymuluje rozrost układu korzeniowego i w efekcie lepsze ukorzenienie daje lepszą odporność rośliny na suszę i na mróz.
][
][
][Sobal

Awatar użytkownika
Sobal
Site Admin
Posty: 2197
Rejestracja: 20 lut 2006 13:43
Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
Lokalizacja: Warszawa - Climate zone 6B
Kontaktowanie:

Post autor: Sobal » 22 cze 2007 10:57

Namierzył ktoś może źródło "prawdziwej" folii HDPE o grubości 1mm?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości