zima 2011-2012
- Artur
- Tarzan
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
- Kontaktowanie:
Re: zima 2011-2012
Taka tylko zielona http://allegro.pl/plandeka-folia-ochron ... 57626.html
Pozdrowienia z Wrocławia http://www.ArtBambo.prv.pl
-
- Mowgli
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2011
Artur Bardzo ladnie ,
a to moj pacjent posadzony kwiecien 2011 .... zielone , suche liscie ... no zobaczymy co bedzie ,ale od nastepnego tygodnia powyzej 10 stopni

Uploaded with ImageShack.us
a to moj pacjent posadzony kwiecien 2011 .... zielone , suche liscie ... no zobaczymy co bedzie ,ale od nastepnego tygodnia powyzej 10 stopni

Uploaded with ImageShack.us
- Artur
- Tarzan
- Kontaktowanie:
Fabrizzio takie też mam tylko nie pokazuje . Nie ma czym się chwalić.
- NorthEast
- Mowgli
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2012
U mnie za wcześnie na podsumowania. Cały czas ziemia zmarznięta, wieje jak diabli, a do tego dziś w nocy napadało trochę śniegu 
Wiem, że największe mrozy rośliny zniosły bez uszczerbku, bo miały śnieg, ale teraz to na pewno będą straty, oby nie duże.
Pozdrawiam
KR

Wiem, że największe mrozy rośliny zniosły bez uszczerbku, bo miały śnieg, ale teraz to na pewno będą straty, oby nie duże.
Pozdrawiam
KR
-
- Mowgli
Arturo właśnie nie ma czym się chwalić, pokazuje co mam ..Artur pisze:Fabrizzio takie też mam tylko nie pokazuje . Nie ma czym się chwalić.

-
- Mowgli
No toja też się pochwalę ...
Mój spectabilis po pierwszym zimowaniu - kamień z serca: I zbliżenie ...
Pozdrawiam
MILBAS

Mój spectabilis po pierwszym zimowaniu - kamień z serca: I zbliżenie ...
Pozdrawiam
MILBAS
- myszel.b
- Gajowy
A ja dostalem sroga nauczke
nastepna zime moje bambusy bada przykryte polarem
i snieg z gor sprowadze

Moje duże sadzonki kupione u Artura, przez całą zimę wyglądały ok, tylko pod koniec lutego liście zaczęły się zwijać w rurki. Jak zaczęło padać, to się rozwijały. Teraz są raczej suche i brązowe.
Niestety przykrywałem tylko grubą warstwą ściółki korzenie, ponieważ sadzonki miały ponad 4 metry
.
To że liście są brązowe i suche znaczy, że pędy już przemarzły i nie wypuszczą nowych liści? Dziwne bo tych suchych nie zrzuciły do tej pory?
Niestety przykrywałem tylko grubą warstwą ściółki korzenie, ponieważ sadzonki miały ponad 4 metry

To że liście są brązowe i suche znaczy, że pędy już przemarzły i nie wypuszczą nowych liści? Dziwne bo tych suchych nie zrzuciły do tej pory?
-
- Mowgli
Witam,
wlasnie moj bamboo tez zgubil liscie , dajcie prosze info jak wygladaj zdrowe pedy ? jak rozpoznac ,bo nie mam wiedzy... moze jakies zdjecie .... czy poprostu trzeba czekac ?
pozdrowiama
wlasnie moj bamboo tez zgubil liscie , dajcie prosze info jak wygladaj zdrowe pedy ? jak rozpoznac ,bo nie mam wiedzy... moze jakies zdjecie .... czy poprostu trzeba czekac ?
pozdrowiama
- Artur
- Tarzan
- Kontaktowanie:
Zdrowe nie przemarznięte pędy mają żywy kolor. Przemarzniętę mają kolor matowy i powoli będą robić się żółtawe. (zielone pędy)
Natomiast bambus z pędami żółtymi będzie płowiał na jasno złoty kolor.
Natomiast bambus z pędami żółtymi będzie płowiał na jasno złoty kolor.
No to jak pamiętasz Arturze te duuuże 5m sadzonki łodygi dziś już się robią matowe
. Ciekawe czy cokolwiek odbije
... W każdym razie i tak Arturze coś bym od Ciebie więcej wziął, napisz na prv czy, co i kiedy można.
Kiedy puszczają nowe łodygi? Kiedy zaczyna się ich intensywny wzrost?

Kiedy puszczają nowe łodygi? Kiedy zaczyna się ich intensywny wzrost?
- kambie
- Leśniczy
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2010
- Kontaktowanie:
Muszę potwierdzić, że zasypanie bambusa suchym listowiem całkowicie, to bardzo dobry pomysł. Zimowałam prawie 40 bambusów w nieogrzewanej szklarni i te, które były pod spodem są zieloniutkie jak latem, te których nie przykryłam do końca ma zupełnie zmarznięte liście. Bambusy pozostawione na zewnątrz bez okrycia zmarzły całkowicie (liście i pędy koloru jasnego beżu). Jeśli chodzi o przysypane bambusy przybrało to czasem bardzo zabawną formę - bo pół bambusa jest zmarznięte, pół zieloniutkie) oczywiście wcale mi nie do śmiechu, bo ogólnie straty są duże -największe bambusy zostały na zewnątrz
Oczywiście pomysł ze szklarnią sprawdza się tylko w przypadku bambusów w pojemnikach i w miarę regularnym podlewaniu...

Oczywiście pomysł ze szklarnią sprawdza się tylko w przypadku bambusów w pojemnikach i w miarę regularnym podlewaniu...
www.bieniart.pl
motywy bambusowe też robię

- Artur
- Tarzan
- Kontaktowanie:
A ja w tym roku ze wzgledu na brak śniegu testowałem plandeki. Niektóre bambusy przykryłem tzn te mniejsze. Najlepiej przezimował Phyllostachys nigra Boryana.
Tak wygląda obecnie

Tak wygląda obecnie

- Krwawy
- Leśniczy
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2017
- Kontaktowanie:
Niestety zima była dziwna u nas w tym roku. Mało śniegu. Mrozy średnie. Najniższa temperatura -25 ale tylko dwie noce. Zaryzykowałem i nie okrywałem niczym moich roślinek. Teraz żałuję. Do połowy lutego było super zielono a teraz mam żółte suszki złowrogo szeleszczące na wietrze. Wszystkie phyllostachysy, psedudosasa japonica a nawet fargesia nitida, która zniosła rok temu większe i dłużej trwające mrozy straciła chęć do życia.
Szkoda gadać a tym bardziej pokazywać zdjęć.
Szkoda gadać a tym bardziej pokazywać zdjęć.

_--==Krwawy==--_
- michaku
- Mowgli
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2012
U mnie w ogrodzie Sasa palmata oraz Ph. bissetii całą zimę i jeszcze kawałek wiosny będą okryte białą agrowłókniną (około 3 warstw). Pęd S. palmata, który wybił nieco dalej od rośliny, pozostawiłem nieokryty i jego liście wyschły całkowicie. Zaczekam i sprawdzę czy pęd również przemarzł, na co z resztą mi wygląda. W zeszłym roku nie okryłem S. palmata i się okrutnie rozczarowałem, gdy wszystkie pędy przemarzły. Tej zimy tego błędu nie powtórzyłem.Wolę nie kombinować z "aklimatyzacją" bo mija się to z celem.
Myślę, że od kwietnia bambusy będą już odsłonięte, a nocne przymrozki zniweluje nieco automatyczne podlewanie
Już niedługo wstawię fotki obu gatunków 
Pozdrawiam
Michał
Myślę, że od kwietnia bambusy będą już odsłonięte, a nocne przymrozki zniweluje nieco automatyczne podlewanie

Pozdrawiam
Michał
Bambusy jakie posiadam: 1 x Sasa palmata var. 'Nebulosa', 3 x Phyllostachys bissetii - posadzone 27 kwietnia 2007 roku, zakupione w Szkółkach Żbikowskich u Szymona Hosera.