Może ktoś wie... czyli indentyfikacja i inne pytania dotyczące bambusów
Moderatorzy: Sobal, Gantz
-
schotti
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2017
Witam wszystkich

Rok temu zostałem zmuszony do przesadzenia mojego kilkuletniego Ph. Aureosulcata 'Spectabilis'. Niestety centralnej/ najdorodniejszej części kępy nie byłem w stanie przenieść w całości i na nowe miejsce trafiła jako podzielona w 3 częściach (szkoda było mi zmarnować reszty). W ostatnich dniach przeczytałem jednak, że przesadzenie tego bambusa w taki sposób było błędem. Według tego co napisała pewna osoba, teraz każda z tych 3 sadzonek posadzonych na jednym ograniczonym barierą obszarze będzie żyła jako oddzielny organizm i rywalizować, tłumić, przeszkadzać, pozostałym. Ma to wpłynąć bardzo negatywnie, ogólnie osłabić rośliny i skutkować tym, że pędy nie pokażą swojego pełnego potencjału. Ehhh...

Co o tym myślicie? Czy najlepszą decyzją będzie jednak zostawienie tylko jednej części ze starej kępy i usunięcie pozostałych?
-
Dominik
- Gajowy
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2016
-
Kontaktowanie:
Cześć. One nie pokażą (być może) swojego pełnego potencjału przede wszystkim dlatego że kępa została naruszona. Dużą kępę nie sposób przenieść bez strat. Zawsze coś się urwie, pęknie i podział tego jest nieunikniony. Często trzeba też rośliny skrócić aby naruszony system korzeniowy podołał utrzymaniu liści. Przesadzanie większych roślin zawsze wiąże się z ryzykiem, oraz większymi lub mniejszymi stratami - jednak czasami jest to jedyne wyjście. Nie ma sensu płakać nad rozlanym mlekiem. Jeśli chcesz mieć większą kępę w jednym miejscu to pewnie lepiej przenieść wszystkie kawałki w to samo miejsce. Jeśli chcesz część rozdzielić i np rozdać to lepiej pozostawić część. Jakaś rywalizacja pewnie będzie jako aspekt negatywny, ale zniweluje ją lub ograniczy jej wpływ - aspekt pozytywny w postaci tego, że jeden fragment będzie wraz z pozostałymi tworzył sprzyjający mikroklimat (już nie jako jeden organizm ale raczej bym nie przeceniał tego). Im większa kępa tym ten mikroklimat który sama roślina sobie stwarza jest lepszy. I to jest element którzy skłania do pozostawienia wszystkiego razem. Zastanów się na czym najbardziej ci zależy, wtedy łatwiej podejmiesz trafną decyzję. Pozdrawiam, powodzenia!
Pisząc o bambusach uprawianych całorocznie w gruncie mam zawsze na myśli rośliny osłaniane i przyginane do gruntu - zimą, szczególnie wtedy gdy temperatury spadną do -15/-20 stopni.
http://www.drzewa.oleander.pl - amatorski spis drzew i krzewów, wymiana
-
schotti
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 2017
Rok temu tym właśnie się sugerowałem, że przenosząc wszystkie fragmenty będę miał szybciej większą kępę na nowym miejscu. Skoro ta rywalizacja między przeniesionymi fragmentami ( tj. oddzielnymi już roślinami na ograniczonym barierą obszarze) nie powinna zbytnio negatywnie wpłynąć na ich ostateczne rozmiary, to myślę, że zostawię je wszystkie razem.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.