Problem z temperaturą
Problem z temperaturą
Witam
Niedawno kupiłem na Allegro nasiona bambusa olbrzymiego. Zasiałem trzy z nich 3 dni temu. Wciąż żaden z nich nie wykiełkował. Ziemię dałem kwiatową i dosypałem słoik piasku, dodałem nawozu. Donica stoi na parapecie, temperatura na zewnątrz i wewnątrz ponad 20 stopni. Podlewam letnią wodą, z wilgocią problemów nie ma. Niestety, ziemia jest ciągle zimna! Dlaczego się tak dzieje? I co mam robić? Słyszałem, że nasiona giną, jeśli nie mają co najmniej 16 stopni. Pomocy!
Niedawno kupiłem na Allegro nasiona bambusa olbrzymiego. Zasiałem trzy z nich 3 dni temu. Wciąż żaden z nich nie wykiełkował. Ziemię dałem kwiatową i dosypałem słoik piasku, dodałem nawozu. Donica stoi na parapecie, temperatura na zewnątrz i wewnątrz ponad 20 stopni. Podlewam letnią wodą, z wilgocią problemów nie ma. Niestety, ziemia jest ciągle zimna! Dlaczego się tak dzieje? I co mam robić? Słyszałem, że nasiona giną, jeśli nie mają co najmniej 16 stopni. Pomocy!
- Sobal
- Site Admin
- Wpisz jaki mamy teraz rok.: 0
- Kontaktowanie:
Re: Problem z temperaturą
Jest zimna bo paruje - przykryj folią i zrób kilka dziurek ołówkiem.
Nasiona mogą być też po prostu stare.
Nasiona mogą być też po prostu stare.
Dzięki za pomoc. Ziemia faktycznie jest jakby cieplejsza 
Tydzień temu wsadziłem trzy nasiona, a w poniedziałek dodałem jeszcze cztery. Żaden nie wykiełkował. Czy to zawsze tyle trwa? Czy nasiona aby nie zgniły?

Tydzień temu wsadziłem trzy nasiona, a w poniedziałek dodałem jeszcze cztery. Żaden nie wykiełkował. Czy to zawsze tyle trwa? Czy nasiona aby nie zgniły?
- Sobal
- Site Admin
- Kontaktowanie:
Zostaw jeszcze na kilka tygodni ale lepiej od razu kup sadzonkę - choćby małą.
Dzięki.
Stosuję twoje rady, to naprawdę działa! Wykiełkowała mi malutka roślinka o cieniutkiej łodyżce i dwóch maleńkich listkach. To chyba nie bambus?
Gdzie kupuje się takie małe sadzonki i ile one kosztują?
Stosuję twoje rady, to naprawdę działa! Wykiełkowała mi malutka roślinka o cieniutkiej łodyżce i dwóch maleńkich listkach. To chyba nie bambus?
Gdzie kupuje się takie małe sadzonki i ile one kosztują?
- Sobal
- Site Admin
- Kontaktowanie:
Poczytaj w dziale o jakże wymownym tytule: "Gdzie kupić bambusa?" 

LitwinM pisze:Witam
Najlepiej trzymać je nad grzejnikiem albo obok pieca czy kominka.
Nie będzie wtedy za wysoka temperatura?